Com fer un bon shooting en esports outdoor?

Les sessions fotogràfiques, també anomenades shootings, s’han convertit en una bona eina comunicativa en el món de l’esport per transmetre la imatge i els valors de qualsevol marca. Per aquest motiu, quan un client encarrega un shooting a una agència s’han de seguir unes pautes ben establertes perquè el resultat final sigui plenament satisfactori.

Per saber com es fan els shootings el millor és parlar directament amb alguns dels nombrosos fotògrafs professionals i amants del món outdoor que tenim a casa nostra. Un d’ells és en Job Vermeulen. A l’hora de planificar un shooting apunta que el primer que fa «és parlar amb el client per veure que busca, quina idea té al cap i que em diguin quines són les idees de fotografies que tenen pensades». En aquest sentit, sempre demana al client un document per saber l’estil que busquen a les fotografies i un altre sobre com volen que surtin les imatges.

A més, també cal estar pendent de la previsió meteorològica perquè a vegades «hi ha sessions que són complicades perquè el client demana un color de cel concret», recorda. Un altre punt a tenir en compte és que segons el tipus de fotografies que s’esperen s’ha de preveure quins elements tècnics seran necessaris per fer la sessió. Finalment, destaca que «avui en dia el domini del retoc i del photoshop és molt important». «Moltes vegades m’estic més hores editant les fotos que no pas fent les fotos», afegeix.

Borja Iban González és un fotògraf freelance i apassionat de la muntanya que ha treballat en diferents àmbits outdoor com les curses de muntanya i la fotografia nocturna. González apunta que «entendre les necessitats del client i quin és el seu objectiu principal són primordials per poder fer el shooting perfecte».

Gonzalez també s’ha especialitzat en esports com l’escalada, una modalitat en la qual «es necessiten uns coneixements mínims d’aquest esport per poder ser autònom a l’hora de realitzar un shooting per poder trobar nous punts de vista i perspectives». Aquest fotògraf assenyala la dificultat que comporta fer fotografies penjat d’una paret on el seu únic suport fix és el banc on seu a molts metres del terra.

Israel Fernández és un fotògraf polivalent amb càmera en mà i especialista en esdeveniments esportius aquàtics com la Copa MARNATON de natació en aigües obertes. Tal com explica, «el més important per a mi en un shooting fotogràfic és intentar plasmar la història i la seva essència en un recull d’imatges».

Per fer fotografies des de l’aigua, i en aquest cas des del mar, «l’operador de càmera ha d’estar acostumat a aquest medi», ja que és molt habitual patir marejos i per tant córrer el risc de no poder finalitzar el reportatge, apunta. També destaca que «en el mar és molt important establir un vincle amb el patró del vaixell i formar un bon tàndem per aconseguir els millors resultats possibles».

Per últim, Carles Iturbe és un fotògraf i productor audiovisual expert en cobrir esdeveniments esportius a l’aire lliure, com és el cas de les proves de triatló organitzades pel circuit IRONMAN. En el seu cas, quan ha de planificar el seguiment fotogràfic d’una cursa d’aquests característiques destaca que el més important és tenir un briefing del client per saber «si vol imatges del seu atleta o producte».

També recomana «estudiar el circuit i saber prèviament els punts on fer les fotografies», tot i que a vegades no poden ser «els més bonics, sinó els més pràctics» per ser ràpid i enviar les imatges requerides. Una bona planificació prèvia i l’estudi amb detall de l’esdeveniment sempre ajudarà a tenir les millors fotografies possibles.

Tots quatre aporten una visió molt similar sobre el concepte de shooting, aportant diferents matisos en funció de la seva experiència i de l’especialitat esportiva. En definitiva, es tracta de fer la feina de manera professional, amb contacte permanent amb el client i amb una mirada que reflecteixi la passió pels esports a l’aire lliure.

Nota: La fotografía d’aquest article és de @jobvermeulenphoto, d’una sessió de fotografies organitzada per Walden Outdoor Sports Communication per l’associació de corredors populars Corredors.cat.

 

Necessites els serveis d’una agència de comunicació de esports outdoor? Posa’t en contacte amb nosaltres clicant aquí.