El plogging, la combinació entre ecologia i esport

El plogging és un concepte anglosuec aparentment innovador que va aparèixer l’any 2016 de la mà del suec Erik Ahlström, un apassionat del fitness i del medi ambient. Aquest fenomen combina ecologia i esport, i consisteix bàsicament a recollir els residus que ens trobem en la natura durant la pràctica del nostre esport outdoor preferit.

Aquest terme neix de la combinació entre la paraula anglesa jogging (córrer) i la paraula sueca ploka upp (recollir). Encara que en els seus inicis aquest concepte es va pensar per a recollir residus mentre es practicava el jogging a l’aire lliure, actualment s’ha generalitzat a qualsevol pràctica esportiva otudoor, des de sortir a caminar, anar a escalar o simplement mentre es fa una passejada.

El moviment del plogging ha estat rebut de manera excel·lent entre tota la comunitat d’esportistes outdoor, ja que es considera una molt bona oportunitat per a poder conscienciar a tots els usuaris o amants de l’esport outdoor sobre la importància de recollir els residus que es generen en la natura. A part, aquest fenomen també ha permès donar visibilitat a la situació actual de l’entorn, on dia rere dia els nivells de deixalles en el medi natural no deixen d’augmentar.

Des del seu inici el 2016, i ja sota el nom de plogging, les accions i campanyes de neteja i conscienciació sobre la importància de la cura del medi ambient per part d’entitats governamentals i grans companyies no ha deixat d’augmentar.

De la mateixa manera, les grans corporacions han decidit implementar més accions “verdes” o de responsabilitat social en els seus plans de comunicació, amb l’objectiu de reduir el seu impacte en l’entorn. Aquí és on apareix el fenomen greenwashing (en anglès “Green” significa “verd” i “washing” significa “rentar”), que consisteix a utilitzar accions “verdes” per a netejar la imatge de la companyia encara que en realitat continuïn tenint un impacte negatiu en l’entorn.

Creure en una societat verda i sostenible ha de ser el punt de partida per a qualsevol entitat o corporació. Per aquest motiu, actuar amb principis i combatre fenòmens com el greenwashing ha de convertir-se en una prioritat per a tots. Ser coherents al 100% és difícil en molts àmbits, però és important evitar caure en contradiccions que posin en qüestió l’acció sostenible.

Necessites els serveis d’una agència de comunicació de esports outdoor? Posa’t en contacte amb nosaltres clicant aquí.